Zhodnocení Zarážení hory

02.09.2013 00:00

Druhý ročník obnovené vinařské tradice, kdy je počátkem vinobraní zapovězeno vkročit všem kromě vinaře do vinohradu, se od loňského lišil v několika ohledech. Pořádající Hustopečské chase především do karet hrálo počasí, které se předchozí dny příliš podobalo Vančurovu Rozmarnému létu. První částí programu je hraná scénka vyobrazující obřad Zarážení hory a střežení vinohradu hotaři chytajícími a trestajícími zloděje. I přes všechny obavy byli letošní hotaři velice bdělí a po většinu času neodpustili utrhnout si ani bobuli.

Již za doprovodu cimbálové muziky Eliška z Velkých Němčic zatancoval šest tanců ze svého repertoáru Taneční kroužek Hustopečské chasy. Premiérově před Hustopečskými zatančili v Krumvíři a slovenské Habovce představený tanec regionálních skočných - funtů, podobně i novou choreografii vrtěných.

Následoval jeden z hřebů odpoledne - pásmo tanců z Bulharska, Litvy, Itálie, Slovenska, Rumunska, Estonska a Moravy. Toto překvapení si pro nás připravila organizace Together Czech republic, v rámci jejíhož projektu, Folklore - Culture of heart, se v Centru volného času Pavučina po celý týden mládež ze jmenovaných zemí vzájemně učila pestrým projevům lidové kultury. Rumunští a estonští zástupci byli dokonce oblečeni do svých tradičních krojů. Celé pásmo uzavíral verbuňk všech chlapců a děvčat, kteří vůbec poprvé v životě tancovali na živou, cimbálovou muziku.

Akci zakončila beseda u cimbálu a otevřené sklepy v ulici Na Hradbách. Celkem akci navštívily dvě stovky lidí, s nimiž se rádi při víně, písničce a tanci shledáme i napřesrok. 

Fotografie: https://djcharlie.rajce.idnes.cz/Zarazeni_hory_na_Turhandlich

A jak to u nás celé vypadalo se můžete podívat od 6.9.: